Sportul SectorBall este o varianta de sport intelectual de iscusinta a fotbalului cu nasturi, a jocului de popor de imitatie a fotbalului. Conform celei mai vechi notari de pana acum deja in anul 1907 s-a jucat in Budapesta asa numitul joc fotbal cu nasturi (sector ball).
Conform nivelului actual al cercetarilor asanumitul joc fotbal cu nasturi s-a format pe teritoriul bazinului Carpatic dupa aparitia si raspandirea fotbalului. Rapid jocul a devenit celebru de la Cluj-Napoca pana la Bratislava, de la Oisek pana la Beregovo, de la Novi Sad pana la Kosice.
Iubitorii sportului se strangeau in cercuri de prieteni, in cluburi si jucau campionate intre ei. In anii 1930, 1940 aceste cercuri de prieteni au luat la cunostinta unii de altii si adesea provocau unii pe altii pentru meciuri de replica. Problema era insa ca fiecare societate avea reguli de joc proprii, inventate de ei. Din aceasta cauza de cele mai multe ori gazdele castigau impotriva oaspetilor care nu cunosteau jocurile.

Old buttons

Aceasta competenta a dat curs nevoii ca campionatul sa fie tinut intr-o locatie neutra, in baza regulilor de joc comune, unde toti intrau in joc cu conditii egale. In 1958 in Budapesta conducatorul unui cerc de prieteni a invocat toti conducatorii cluburilor de joc la o consfatuire pentru infintarea unei asociatii, pentru stabilirea regulilor unitare si pentru anuntarea unui campionat oficial. La intrunire au venit 200 de conducatori de club. De fapt ei au constituit primii asociatia, care a fost denumita Comisia de fotbal pe masa.
Autoritatile de stat nu au recunoscut "asociatia". Conducatorilor alesi insa nu le-a pierit cheful si asemenea unei miscari "subterane" au lansat in Ungaria campionatul national individual si in echipa. Au editat cartea cu regulamente si in fiecare an au stabilit si au anuntat Campionatul Individual National, respectiv Campionatul National pe Echipe.

Old net Old buttons

Astfel a functionat sistemul timp de de treizeci de ani, cand in Ungaria au aparut noi legi care au permis constituirea unei asociati sportive recunoscute oficial de catre stat. La 30 septembrie 1989 au constituit Asociatia ungara de fotbal pe masa, care a fost inregistrata la Tribunalul din capitala Budapesta si care la domeniul de activitate al organizatiei avea inscrisa activitatea de sport. Prin aceasta Statul Ungar a recunoscut fotbalul de masa ca sport dand astfel fiinta a unei noi ramuri de sport.

Vestea nasterii fotbalului de masa s-a raspandit rapid in lume. La inceput tarile vecine cu Ungaria au inceput sa infiinteze cluburi de fotbal pe masa, asociatii, dupa aceea si tari mai indepartate, cum ar fi Australia. In curand au inceput sa se organizeze concursuri internationale in 1993 cu articiparea a 7 tari au constituit Asociatia Internationala a fotbalului de Masa (ITFA). Trimestial organizau campionat european si campionat mondial, respectiv anual cupa mondiala, Cupa Europeana a Echipelor Campioane (in prezent poarta numele de Liga Campionilor) si alte cupe, concursuri cu invitatii. In zilele noastre printre cele mai importante evenimente se numara si Romania Open.

Joc din 1984
Inregistrarea in Ungaria a asociatiei internationale a intampinat insa impedimente juridice, care au fi putut fi solutionate numai in anul 2002. Independent de acest lucru diverse tari organizau din ce in ce mai multe concursuri internationale. Asociatia internationala in mod oficial din anul 2002 organizeaza concursuri mondiale si in mod oficial recunoaste si concursurile mondiale pe timpul inregistrarii (1993-2002). In acest sens, in 1994 a fost organizat primul campionat european si in 1996 primul campionat mondial, ambele la Budapesta.
Joc din 1984
Inca de la inceputuri concurentii romani au primit invitatii la concursurile mondiale unde s-au prezentat exelent. Pana acum individual au obtinut medalii de aur la campionate europene si campionate mondiale, de asemenea la individuale si in echipe la toate concursurile mondiale au fost pe unul din treptele podiumului. Astfel sportivii romani la nivel mondial sunt pe locul doi dupa Ungaria in privinta eficientei!
Joc din 1984
In 2004 a aparut problema ca in afara fotbalului de masa mai existau si doua ramuri de sport rezultate din doua jocurii de imitatie a fotbalului. subbuteo-ul si fosball-ul sunt recunoscuti ambii ca ramura de sport in numeroase tari din lume si ambele au asociatie de sport internationala. In limba engleza ele sunt numite table soccer, respectiv table football. Traducerea din engleza a celor doua jocuri inseamna fotbal pe masa. Pertru evitarea ramurilor de sport congresul ITFA a redenumit ramura de sport sectorball si numele Asociatiei Internationala de Sectorball (ISBF).
De curand cercetarile au rezultat, ca emigrantii europeni au raspandit jocul si in America de Sud, care peste purin timp a capatat o mare popularitate datorita asemanarii cu fotbalul, respectiv a instrumentelor de joc care nu presupuneau mari cheltuieli. Astazi numai in Brazilia un milion de oameni joaca constant jocul. Asociatia lor de sport recunoscuta la nivel de stat a anuntat aderarea la ISBF. Astfel in afara de Africa pe toate continentele lumii aceasta ramura de sport este practicata in cadru organizat.

Ca o noutate, in 2015, Romania castiga la Debrecen, Ungaria Campionatul Mondial de Sectorball, asta dupa 21 de ani de dominatie ungara.